MAYANTUYACU

20190520_111446.jpg

Inleiding

De plantspirits hebben mijn leven compleet verandert. Uit diepe dankbaarheid voor het leven en om mezelf telkens bij te scholen, ga ik ieder jaar terug naar het regenwoud. Dit is vooral tijd voor mezelf. Een maand in afzondering, in connectie met de plantspirits. Omdat dit binnen het werk dat we brengen een ‘noodzakelijke me-time’ is, neem ik geen mensen met me mee. Wel stuur ik graag mensen naar deze wonderlijke plek om zelf dit werk aan te gaan, het aangaan van diepe connectie met jouw

natuur, in stilte en eenvoud, zachtheid en kracht. Velen heb ik reeds naar Peru gestuurd en velen komen mij vragen naar tips en raad voor deze diepgaande reis. Ik sta je graag te woord met al mijn persoonlijke ervaring in tips, maar om het wat simpeler te houden heb ik hier reeds een heleboel praktische tips neergeschreven. Heb je nog andere vragen waarop je hier het antwoord niet terugvindt, aarzel niet mij even te contacteren. Veel liefs, Marijn.

Mayantuyacu

Mayantuyacu-Sanctuary-Peru.jpg

Het centrum is gelegen aan de oorsprong van een geothermische fontein, op zijn beurt in het hart van het primaire bos van Pucallpa, aan de oevers van een zijrivier van de Pachitea rivier in Huanuco district. Mayantuyacu,-de geest van de berg en de geest van het water-omvat 180 ha biosfeer en vormt een natuurlijk erfgoed verzorgd en beschermd door inheemse gemeenschappen. De combinatie van thermische en fossiele waterbron, samen met de hoge biodiversiteit maakt de site een heilig gebied sinds de ontdekking en is onder de ‘hoede’ van de familie en Ashaninca Gemeenschap van Juan Flores Salazar.

De nederzetting van Tambos rond een ceremoniële maloca stelt de traditionele manier van leven in de jungle voor, waarin de relatie met natuurlijke elementen en middelen het mogelijk maakt om een evenwichtige Gemeenschap te ontwikkelen en te onderhouden. Het is een dynamisch evenwicht, zoals dat van het bos, waar voortdurende regeneratie en reconstructie de periodieke vernieuwing van de site garandeert.

De Mayantuyacu website biedt een schat aan informatie over de planten, de gebruiken en allerlei verder informatie. Deze pagina zullen we dus verder wijden aan persoonlijke tips uit onze ervaring die van nut kunnen zijn als extra informatie bovenop de info die wordt aangeboden op de Mayantuyacu website.

juan_gilberto.jpg

Juan Gilberto Flores Salazar

Sheripiari Maestro expert in Ashaninca traditionele geneeskunde.

Sheripiari – voorbereiding en subministratie van tabak.

Ayahuasquero – specialiteit van koken en toedienen en begeleiden van ayahuasca.

Palero – maken van geneesmiddelen met schors.

Perfumero– het maken van medicijnen met parfums en planten.

Oracionista– communicatie met planten en hun spirits, begeleiden van ceremonies.

Afkomstig uit de afstamming van de Ashaninca ayahuaqueros van de cabezera van de Alto Rio Ucayali, de zoon van de ayahuasqueros Masters Fidel Flores Silvano en hortensia Salazar corpancho, en een student sinds zijn 11 jaar van de sheripiari Maestro Eusebio Davila.

Oprichter en hoofd van het centrum voor medicinale planten studies van Mayantuyacu.

Reistips

De beste reistijd in Peru

De beste reistijd in Peru is het droge seizoen, dat loopt van april tot en met oktober. Het spreekt vanzelf dat buiten het seizoen reizen het goedkoopste is, toch wat de vliegtuigtickets betreft. Meer info vind je hier.

Prijzen en kosten

Selva-Amazonas-en-Peru.jpg

Vliegtuigtickets buiten het seizoen liggen rond de 800€ heen en terug. Je neemt best een grote trekkersrugzak mee, dit reist makkelijker door de jungle. Je vliegt op Lima. De vluchten vertrekken niet rechtstreeks vanuit België, maar eerder vanuit Nederland of Frankrijk. De overstap zit mee in het ticket. Aangekomen in Lima vlieg je best direct door naar Puccalpa. Dit is goedkoopste met Peruvian Air, een ticket kost ongeveer 50€.

Je hebt nog vervoer nodig vanuit de luchthaven van Puccalpa naar Mayantuyacu. Dit vervoer moet je bij Mayantuyaca zelf aanvragen. Zij hebben eigen chauffeurs. Andere wagens mogen het terrein niet op. Het vervoer kost ongeveer 120$ maar kan gedeeld worden onder de medereizigers in de wagen. De rit naar Mayantuyacu duurt nog ongeveer 4u.

Kostprijs in Mayantuyacu is 100$ per dag. Deze prijs is incl logement, maaltijden, dieetplanten en nachtelijke plantceremonies om de 2 dagen. Deze ceremonies worden geleid door Juan Flores zelf, samen met zijn student-curandero’s.

Ze hebben liefst dat je het geld overschrijft op voorhand, maar dan moet je nog enkele 100den euro’s extra betalen voor transferkosten en taxen. Goedkoper is dat je in België het juiste bedrag in dollar’s gaat afhalen en dit meeneemt. Dan vraag je aan de chauffeur om eerst langs het bureau van Mayantuyacu te rijden, dit ligt in Puccalpa. Daar kan je aan het bedrag betalen en vandaar doorrijden naar het centrum. Zo bespaar je de extra overschrijvingstaxen.

Ter plaatse heb je niets meer nodig om uit te geven. Af en toe komen er Shipibo indianen langs die hun waren uitstallen om te verkopen. Dit kan je enkel komen in de lokale munt. Op de luchthaven van Puccalpa of Lima kan je goedkoop je euro’s wisselen in de lokale munt.

0ee4a485f6856aed5f8684b0b123c5a5.jpg

Extra reistips

Je kan ook voor je verblijf in Mayantuyacu of er na kiezen om nog wat te verblijven in de junglestad Puccalpa. Hotels zijn er goedkoop, en de Shipibo market is de moeite om te bezoeken. Mijn persoonlijk advies is om dit er voor te doen. Want na een lang verblijf in de jungle kan de stad wat overweldigend zijn.

Verblijftips

Vraag hulp

In Mayantuyacu is rust een belangrijke factor. Er is niet veel te doen en als je zelf niets vraagt laat iedereen je ook met rust. Er lopen wat medewerkers rond waar je iets kan aan vragen. Er zijn ook enkelen die Engels spreken, dus Spaans is niet nodig. Juan Flores woont boven op de berg en je kan hem op elk moment van de dag naar raad en hulp vragen. Mijn ervaring is dat de vragen reeds oplossen tegen dat je bij de Maestro aankomt :-)

water als medicijn

20180504_220032.jpg

De grote ceremoniële Malokka ligt naast de Boiling river. De ceremonies krijgen dus een bijzonder karakter door het geluid van de kolkende rivier, de bijzondere geuren en dampen. Dit water is een zeer belangrijk medicijn. Je drinkt het elke dag, het wordt verwerkt in het medicijn en in het eten.

De rivier is constant tegen het kookpunt waardoor je niet kan baden. Toch kan je prachtige wandelingen maken langs de rivier, soms erg avontuurlijk en kom je plekken tegen waar het water wel ok is om in te baden. Dit is zalig om elke dag te doen als een vast ritueel, het verzacht ook tegen de insectenbeten.

Insecten

Neem zeker voldoende insectenspray mee en draag altijd lange broek en schoenen. Naast de warme rivier zijn de insecten niet tegen te houden. Vertrouw me hierop, draag geen slippers en korte broek…want na enkele dagen zal je je dit beklagen. Als de insectenbeten ondraaglijk worden kan je bij Sonja (verpleegster) vragen om je beten te behandelen met alcohol en tobacco.

20190515_163329.jpg

Tambo

Naast de Malokka is een gezamenlijke slaapplek. Als er andere hutjes vrij zijn, raad ik aan om te vragen of je daar kan slapen. Het geeft meer rust. Als je helemaal in afzondering wil gaan kan je vragen om in Tambo te gaan, dit is een simpele hut met een bed in de jungle, weg van het centrum. 2x per dag wordt eten gebracht en je komt enkel naar het centrum voor een ceremonie om de 2 dagen.

Dieet

Na het gesprek met de maestro aan het begin van je verblijf zal hij jou een dieetplant aanraden die jou het best om dit moment kan begeleiden. Je moet minsten 15 dagen blijven om met een dieetplant te mogen werken. De dag na je aankomst zal er gevraagd worden om ‘s ochtends voor het ontbijt een ‘purga’ te doen of ‘vomativa’. Je krijgt een beetje tabbacswater te drinken en vervolgens krijg je enkele liters water te drinken. Hierdoor zal je beginnen overgeven en zal alle ‘lading’ uit je lichaam gehaald worden die je meebracht uit de stad. Nu ben je klaar om een dieet te beginnen.

Eten

Je krijgt 3x per dag dieet-eten. De mensen in Tambo (afzondering) krijgen een zeer streng dieet, van enkel rijst, quinoa en linzen bvb. Voor de andere gasten is er soms wat meer keuze. Je kiest dus zelf of het lichamelijk mogelijk is om zeer streng te diëten, het is ook niet de bedoeling dat je te etherisch wordt. Na een week diëten en enkele nachtelijke ceremonies, zullen de planten goed aan de slag zijn in jou. Je kan je wat raar voelen, wat licht en verward. Belangrijk is om te blijven bewegen, veel drinken en in de natuur zijn. De spirits van de jungle zullen zich nu stilaan aan jou gaan vertonen. Als het te zwaar wordt en je het emotioneel of mentaal niet meer aan kan, aarzel niet om de maestro te consulteren. Hij kaan adviseren om je dieet stop te zetten, indien nodig of je wat tips geven.

Heb je nog verdere vragen aarzel niet om contact op te nemen met het bureau van Mayantuyacu, of je kan ook even bij mij horen voor wat verdere persoonlijke tips.