MAROKKO

44598535_10157517593608840_5245222221760167936_o.jpg

Inleiding

Raast het leven aan je voorbij, voel en weet je het soms even niet meer… wil je graag thuiskomen bij jezelf en die ruimte ervaren…. Heb je nood aan een plek die verstilt en je spontaan dichterbij jezelf brengt ? een 6daagse onder vrouwen in Essaouira ademt dit alles in en uit. Tissa centre is gelegen op een heuvel nabij de zee die je hart niet onberoerd laat. De aanwezigheid van spirit Natuur maakt verbinding mogelijk, het aanschouwen van het natuurspektakel, de dansende zee, de wind die speelt met ons haar,  het zand onder onze voeten…gewoon in connectie staan met al wat is.

Essentiële levensvragen vallen er samen in zachtheid en simpliciteit, een lach en een traan van ontroering. Toelaten geraakt te worden door zoveel Spirits, in en romdom ons. Het spreekt voor zich dat de Natuur sterk inwerkt op ons tijdens deze retreat. De natuur spiegelt ons deel dat wat we niet meer zagen of voelden, wij zijn net als die Aarde, die zee in alle schoonheid en kracht.

Centrum Tissa Musico Therapie is zo bijzonder voor mij omdat Ema’a Drolma Mata, mijn initiatrice samen met Francoise daar ooit de eerste steen legde voor een ceremonieel werk als basis voor en door Marokkaanse vrouwen. De Tijd nemen onder vrouwen, de gedragenheid voelen, en de zorg ontvangen van mekaar en de toegewijde medewerkers verbonden aan de plek, blijven bij iedereen nazinderen. De stilte, de trance ervaring, het lichaam voelen, diepe rust beleven, delen wat er leeft in t moment en elke dag voelbaar is… tijd doorbrengen met jezelf ligt aan de basis van deze transformerende reis naar binnen, waar integratie alle ruimte krijgt, Herontdek jezelf en kom thuis voorgoed.

44594466_10157517593523840_1553158344301084672_o.jpg
.facebook_1540382018199.jpg

Intenties:

We zijn bereid onze levenservaringen door te geven, met heel ons hart want iedere bewustzijnsprong of “AHA” waar ook, verandert de wereld, laat ons toe vredig te zijn en de verandering in ons hart te omsluiten.  Deze reis naar binnen (Marokko) heeft als hoofddoel jouw persoonlijk welzijn en respect te bevorderen voor al wat was en is, zodat wij samen dit werk verder kunnen uitdragen.

Françoise Rambaud

Geboren in Frankrijk, wonend in het Zuiden, de streek Vendée.

Haar spirituele reis doorheen haar leven tot nu toe, ook als grootmoeder bracht haar dichterbij zichzelf als een vrouw die verstilt en luistert naar het leven Zelf.

Een grote dankbaarheid en Uitnodiging aan het Leven op zich is voelbaar in haar wezen. Het leven is een reis die we samen aangaan, één vol mysterie, avontuur en ontdekking…

thumbnail_.facebook_1542369182913.jpg
46239289_251493038880900_119452721358045184_n.jpg

Meer dan 25jaar ervaring in het organiseren van retreats in Frankrijk, Polen, Marokko en Londen, is het tijd in haar gevoel dit werk nog meer de wereld in te dragen naar de rest van Groot Brittanïe, Schotland, Nederland en België. Ze werkte jarenlang met de maestro’s in de Peruaanse jungle, in Indie en Nepal met de spirituele meesters rond quantum energie en de wet van aantrekking, in Marokko doorheen de trance ervaring  met vrouwen van de Marokkaanse soefi orde.

De leerringen die ze ontvangen heeft en deze wijsheden werkelijk toepassen in haar leven getuigen dat ieder spriritueel inzicht het dagdagelijkse in zijn simpliciteit dient, dit is voelbaar doorheen haar aanwezig zijn.  Al haar ervaringen en ontmoetingen hebben haar weg kenbaar gemaakt en bijgedragen tot wie ze nu geworden is.

46150231_251492865547584_2367120961188134912_n.jpg

In tijden van veranderingen, leerde ze dat alles klaar ligt in de bron, voor ons allen; dat rituelen essentieel zijn om in verbinding te staan met ons eigen licht.Voelen dat alles vertrekt van daaruit en ieders levensweg die bewandeld wordt, een groot heiligdom is en dat alles te herleiden is naar deze zelfde bron.

“Fr : j’ai appris que les temps de transformation que toute l’énergie est là, disponible, pour nous tous, que les rituels sont essentiels pour garder contact avec notre être spirituel. j’ai compris que chaque sentier de Vie est sacré et que tout part de soi “

Data

9 september tot en met 14 september 2019       

(6 dagen, 5 nachten - start maandagavond 9 sept - einde zaterdag 15 sept om 15u)

Begeleiding:

 • Françoise Rambaud & Juanita Pyl

Locatie

We verblijven in het Tissa Centre gelegen in Essaouira, een holistisch centrum met zicht op de zee.  Het ceremonieel trance werk van de Gnawa (Musico Therapie) staat er centraal. De kamers worden gedeeld per twee, voorzien van eigen douche en wc. Bed- en badlinnen worden voorzien op de kamer.

44779559_10157517594303840_3102468505279135744_o.jpg

Essaouira

(Arabisch: الصويرة, Berbers (Tashelhiyt) is een kuststad in het westen van Marokko aan de Atlantische Oceaan, gelegen ten zuidwesten van Safi en Casablanca en net ten noorden van Agadir. De naam Essaouira, een verkleinwoord, betekent muurtje of ommuring. Het is ook tevens de hoofdplaats van de gelijknamige provincie.  De geschiedenis van de stad/streek gaat mogelijk terug tot de 5e eeuw v.Chr., toen de Carthaagse navigator Hanno een ontdekkingsreis langs de westkust van Afrika maakte en daar enkele handelsposten stichtte. Diverse onderzoekers zijn van mening dat het door hem genoemde Arambys betrekking heeft op het eiland Mogador, voor de baai van Essaouira. Op dat eiland zijn inderdaad resten van Carthaagse oorsprong opgegraven.  

Het huidige Essaouira werd in 1760 gesticht door de Alaouieten-Sultan Mohammed ibn-Abdullah. In 1844 bombardeerden de Fransen de stad om Marokko te dwingen om zijn steun aan Abd al-Kader, leider van een Algerijnse verzetsbeweging, te staken. Vandaar dat tot op heden men er ook Frans spreekt.

Tegenwoordig is Essaouira vooral bekend als toeristische trekpleister. City of Winds, is een zeer geliefd oord voor kite-, wind- en golfsurfers. De Medina van Essaouira is UNESCO Werelderfgoed.  Jaarlijks vindt er in juni een Gnawa- en wereldmuziek-festival plaats.  Er is een kleine vissershaven, die we zeker een bezoekje brengen. De stad is gelegen in het gebied van de I-Hahan, een stam van de Soussberbers. Een substantieel deel van de bevolking bestaat uit de Gnawa, afstammelingen van zwarte Afrikaanse slaven van waaruit de trance ceremonies gegroeid zijn, maw zichzelf bevrijden uit de slavernij.

44831569_10157517594063840_3002414806872358912_o.jpg

Prijs

690euro pp.

Taxi rit van Marrakech vlieghaven naar Essaouira Tissa centre wordt gedeeld onder de deelnemers en is niet inbegrepen in de prijs.

Vluchtinfo

de vlucht is niet inbegrepen voor deze reis (de vlucht die we aanraden gaat van Charleroi luchthaven naar Marrakech en bedraagt ongeveer 170€ heen en terug via cheaptickets.be of rechtstreeks via Ryanair. (hou er rekening mee dat Ryanair enkel een kleine handbagage toestaat en dat je voor een kleine koffer dient bij te betalen. Prijzen veranderen snel en we hebben ervaren dat van maandag tot maandag het goedkoopste is. Wij kochten een ticket voor 170€ incl. de extra handbagage van 10kg). Er komt nog 4€ per vlucht bij om je stoel te kiezen.

BELANGRIJK: bij Ryanair moet je altijd je ticket afdrukken, een versie via je gsm wordt niet toegestaan)

Extra info rond Vertrek in Marokko

Daar we verschillende internationale deelnemers krijgen kiezen we er voor om het seminarie te laten doorgaan van maandagavond tot zaterdagnamiddag. Als deelnemers uit België kan je dus reeds een vlucht terugboeken vanaf zaterdagavond. Wij opteren om op maandag (16 sept) terug te vliegen, dit is het interessantste in prijs. Dit wil wel zeggen dat je zaterdag en zondag nog een extra nacht ter plaatse bent. Deze twee dagen extra zullen ongeveer een meerprijs van +-90€ bedragen die je zelf te bekostigen hebt. Je bent dus vrij vanaf zaterdag 15u en misschien is het wel fijn om even rustig op jezelf nog een dagje extra te nemen en zoals de meesten op maandag pas terug naar huis te keren.

Wat is inbegrepen in de prijs

 • 6 daags (5 nachten) verblijf en eten (3x per dag) in Tissa Centre (start maandagavond 9 sept - einde zaterdag om 15u)

 • dagelijkse deelcirkel in groep

 • persoonlijke begeleiding en/of vragen mogelijk tijdens de dagen ter voorbereiding op de ceremonies

 • tabak ceremonie o.l.v. Juanita

 • afsluit - trance ceremonie met Marokkaanse vrouwen o.l.v. Latifah (soefi orde)

 • een eenmalige authentieke ervaring in het typische hammam/sauna/massage ritueel

 • Transport naar havenstadje Essaouria (groepsuitstap)

 Zelf meebrengen

 • Liefst alles in handbagage, dit reist makkelijker in groep (als je met Ryanair vliegt hou er dan rekening mee dat je enkel een klein rugzakje mag meenemen in het vliegtuig, je betaald voor een extra handbagage (koffer) een extra bijdrage.

 • toiletgerief, tubes en flesjes max 100ml (bij douane liefst in doorschijnende plastieke zak tonen)

 • zwemgerief (zee nabij – openluchtzwembad in het centrum)

 • krachtvoorwerp

 • witte kledij voor eindceremonie

 • geld voor souvenirs en donaties (de lokale munteenheid is Dirham (1€ staat gelijk aan +- 10 Dirham) Deze kan je op voorhand aanvragen bij je bankkantoor maar weet dat je ter plekke voldoende met Euro kan betalen of kan wisselen)

 

thumbnail_received_10157270696398840.jpg

Structuur

alles verloopt vrij organisch en zal ontstaan in het moment. Met ieder individu en de eigen wensen wordt uiteraard rekening gehouden, zeker als dit het hogere zelf en de groep dient. Dat wat nodig is, zal sterk naar voren treden als thema binnen de groep en het grotere geheel (collectief).

Zodra de ceremonie start is, er iedere ochtend een wake up call doorheen beweging van het lichaam, vnl… do-inn, stretchings, oefeningen per twee (naar gelang wat de groep nodig heeft) Doorheen deze 6dagen kan er gedanst gezongen en/of gemasseerd worden…. Françoise is Franssprekend, initieert het groepsgebeuren,  Juanita assisteert  en draagt het hele gebeuren mee in aanwezigheid. Ze zal ook vertalen indien nodig.